Ruim honderd zangers bij muzikaal experiment in Zeerijp

Festival Terug naar het begin is inmiddels een begrip in Noord-Groningen en ver daarbuiten. De komende editie vindt plaats op vrijdag 19 en zaterdag 20 mei. Ieder jaar zindert het wierdenlandschap, niet alleen van de optredens van geweldige artiesten in eeuwenoude kerkgebouwen, maar ook van vernieuwende muzikale en kunstzinnige projecten. Niet de minste daarvan is het muzikale experiment ‘Zingen in Zeerijp’: met een masterclass op

zaterdag 13 mei voegen zo’n 120 amateur- en professionele zangers hun stemmen bijeen onder de gewelven van de monumentale Jacobuskerk.  Onder leiding van vooruitstrevende dirigent Imre Ploeg, bereiden de zangers zich voor om op te treden tijdens het festival Terug naar het begin. Op zaterdag 20 mei laten ze in drie unieke concerten hun stemmen horen: ook het festivalpubliek wordt uitgenodigd om spontaan mee te zingen.

Ontdekkingstocht langs eeuwenoude cultuurschatten

En dat is niet het enige wat er te beleven valt. Spraakmakende artiest Wende, harpmeester Remy van Kesteren, harmonisch duo Tangarine: deze en nog veel meer namen vormen op vrijdag 19 en zaterdag 20 mei de line-up van het culturele festival Terug naar het begin. Bezoekers gaan op ontdekkingstocht door het wierdenlandschap langs voorstellingen die plaatsvinden op de mooiste locaties van Nederland: de sprookjesachtige, middeleeuwse kerken van Groningen. Als je het festivalprogramma goed bestudeert, zie je tussen de regels door het thema van dit jaar al doorschemeren: ‘... en de ander’. Alle artiesten gaan op hun eigen manier aan de slag om ons iets te laten ontdekken over vreemde, lieve, herkenbare, boeiende anderen. Bij Zingen in Zeerijp mag iedereen zijn stem laten horen. Zo ontstaat er een machtig geluid van Groningers, niet-Groningers, mannen, vrouwen en kinderen.