Veel publiek bij ZZ Raceshow

Afgelopen zaterdag 31 januari mocht het bestuur van de Stichting ZZ Races zich verheugen op een grote publieke belangstelling tijdens de raceshow. Deze show was evenals vorige keren bedoeld als voorbereiding ("opwarmertje") voor de ZZ Races. Deze vinden plaats op zaterdag 20 juni 2015 op het langste stratencircuit van Nederland tussen 't Zandt en Zeerijp. Dit circuit is ook wel bekend als het "Eiland Man in het klein".

Een kleine 600 bezoekers lieten deze gelegenheid niet onbenut om de aanwezige motoren uitgebreid te bekijken. Uiteraard waren ook de deelnemende coureurs aanwezig om tekst en uitleg te geven. De show werd gekenmerkt door een gezellige en gemoedelijke sfeer, waarbij veel motorverhalen over de tafel gingen.

Grote publiekstrekker was ‘de groene tulp’ van oud Grand Prix rijder Aalt Toersen.

Met deze 50cc ‘brommer’ gaat hij proberen om het wereldsnelheidsrecord te verbreken op de zoutvlaktes in Bonneville USA. Het wereldsnelheidsrecord staat op het moment op 233 kilometer per uur. De groene tulp was te zien in test-opstelling. Dat houdt in dat het blok los staat van het frame, om zo het blok te testen. Zo was de techniek nog beter te zien voor het publiek. Raceklaar en met volle stroomlijn heeft de machine een lengte van 4,5 meter, weegt dan 140 kg en een vermogen van 28 pk. Aalt Toersen had ook een tweede 50 cc machine mee. Een Kreidler met halve stroomlijn, waarmee hij het snelheidsrecord over de 1 kilometer met een snelheid van 158,087 km/uur en over de mijl met een snelheid van 158,163 km/uur reed.

Tijdens de ZZ Races op 20 juni zal er een Italiaanse klasse van start gaan.Vandaar dat er een groot aantal italiaanse motoren stonden opgesteld. Onder andere een nieuwe Moto Morini Corsaro 1200 bouwjaar 2006 van Dick van Dijk uit Delfzijl tegenover een oude Moto Morini 125 bouwjaar 1963 van Jaap Buss uit Annen. Dit gaf een duidelijk beeld van de voortschrijding in techniek. Het was dan ook mooi om te zien dat vaders en grootvaders tekst en uitleg gaven aan de (klein)kinderen. Maar ook een MV Agusta F3 675cc uit 2015 tegenover de MV Agusta 250 cc race replica met volle kuip uit 1965 van Piet Ottosen uit Vlieland, en diverse Moto Guzzi’s van Fré Nienhuis uit Sappemeer.

Lokale rijder Martin Boer uit Zeerijp liet zijn Triumph 500cc uit 1961 zien. Hij verschijnt bij de ZZ Races aan de start, dit jaar al voor de zesde keer. Uiteraard ontbrak een zijspancombinatie niet bij de show. Rik Diephuis uit Groningen had zijn Rasch (Ralf Schreuder) zijspan met 500 cc Jawa ESO blok uit 1968 meegenomen.

Zoals gebruikelijk bij de ZZ Raceshow was er ook dit jaar weer een ‘schuurvondst’. Het betrof hier een echt Nederlands product namelijk een Gazelle brommer met Sachs motorblokje. Hiermee kwam bij velen weer herinneringen boven van de eigen bromfietsperiode.

Een heuse primeur waren de foto’s uit 1946 en 1947. Het is zeer waarschijnlijk dat deze zijn gemaakt door tekenaar/fotograaf Charles Burki. De foto’s maakten deel uit van de reportages voor vakblad ‘Motor’. Ondanks dat de fotorolletjes bijna zeventig jaar oud zijn, zijn de foto’s van prima kwaliteit. De foto’s geven een prachtig tijdsbeeld, met coureurs met stropdas, hooi dat op ruiters ligt enzovoort.

Voor degene die de foto’s nog eens rustig willen bekijken, kan dat via www.zzraces.nl. Het bestuur van de ZZ Races kijkt met veel voldoening terug op deze Raceshow en ziet uit naar de races op 20 juni.